Koetjes & Kalfjes

Koeien

Onze veestapel  bestaat voor 90% uit Holstein Frisian vee. De kruizing die begin 70 landelijk gemaakt  werd door  fokkers  door ons Fries Hollands stamboekvee te kruizen met de Amerikaanse Holstein. Onze opa was een echte fokker zowel met de varkens als met de koeien. Lee Fokkert (vader) was ook bezeten van mooie koeien met meer melk en kocht als het enigzins kon fokvee bij topfokkers in Nederland en Duitsland. Ook wij ambitieren een mooie koe maar leggen hierbij wel de nadruk op een goede gebruikskoe.

 

Kalfjes

 

Dan zijn ze zover om zonder de melk goed door te groeien tot melkkoe. Ze worden drachtig als ze 14 maanden  zijn en ze lopen samen met de melkkoeien die zwangerschapsverlof hebben buiten van juni tot en met oktober.

Wij bestreden veel zorg en aandacht aan onze jongelingen! Ze zijn de toekomst van ons bedrijf en kalfjes verzorgen en op de juiste manier laten ontwikkelen  is een grote passie van mij.

 

 

Onze kalfjes worden in een ruime eenlingbox gelegd in een dikke laag stro. Ze krijgen zo snel mogelijk de biest om ze gezond te houden en sterk te maken voor hun verdere leven.

Als ze een maand zijn krijgen ze een groter hok en dan gaan ze per twee of met z’n drieën de volgende fase in. Ze leren vroeg ruwvoer opnemen en krijgen melk tot ongeveer 13 weken oud.

 

 

Naast de verzorging van onze kalfjes geef ik ook advies aan collega melkveehouders  om dit werk zo goed en praktisch mogelijk in te vullen. Ik werk namelijk voor Kalfsupport een aantal dagen per week als Jongvee opfok coach, prachtig werk om te doen!