Boerderij

Onze Boerderij

Familie Fokkert staan samen met een aantal medewerkers dag en nacht klaar voor de verzorging van ongeveer 260 koeien en andere werkzaamheden rondom de boerderij en op het land. Twee keer per dag maken de koeien een rondje door de melkstal.

 

 

 

Onze koeien worden gemolken met een carrouselmelkstal. Een carrousel is een rond plateau die heel langzaam roteerd en waarop de koeien een voor een op naar binnen komen. Als ze bijna een volledig rondje hebben gemaakt staan ze weer bij de uitgang en kunnen ze weer terug lopen naar hun plekje. Gert melkt bijna 365 dagen in het jaar alle koeien. Hij weet precies welke koe de melkstal binnen stapt en kan je er alles over vertellen. Ook kan hij goed zien wanneer een koe extra verzorging nodig is en houd haar vervolgens goed in de gaten net zolang tot ze weer goed gezond is. Naast Gert is er een hulpmelker, dit is vaak Bas, Mariel of een van hun drie dochters die helpen met melken. Zij controleren of nogmaals de koeien en behandelen haar, na dat ze is uitgemolken, de spenen voor extra bescherming.

 

 

 

Elke dag krijgen de koeien vers voer, maar ze krijgen natuurlijk niet allemaal hetzelfde te eten. Een koe die binnen een aantal weken een kalfje krijgt, heeft een andere behoefte dan een koe die veel melk produceerd of een kalf van een jaar oud, die vollop in de ontwikkeling zit. Bas maakt voor elke verschillende groep een samengestelde 'maaltijd' en maakt dit dagelijks klaar. Zo krijgt elke koe de juiste voeding waar ze op dat moment behoefte aan heeft en blijft ze goed gezond. 

 

Melkstal

Voeren